TOURS INFORMATION - Ταξιδιωτικός και τουριστικός οδηγός

Welcome to Toursi.grWelcome to Toursi.gr
         Αρχική         Προφίλ         Προτάσεις         Κρατήσεις        Διαφήμιση         Επικοινωνία

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
· On-line Κρατήσεις
  Ξενοδοχείων

· On-line Κρατήσεις
  Ταξιδίων

· Ταξιδιωτικές
  Προτάσεις

· Τουριστική
  Γεωγραφία

· Μεσογειακά
  Παραδοσιακά
  Αρχοντικά


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
· Συμβουλές
· Οροι συμμετοχής σε
   οργανωμένα ταξίδια

· Πληροφορίες
   διαβατηρίων


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
· Home
· Δημοσκοπήσεις
· Επικοινωνία
· Διαφήμιση
· Αναζήτηση
· Αρχείο Ταξιδιών
· AvantGo
· Προσθήκη Ιστορίας
· Προφίλ
· Κατάλογος
· Newsletter
· Στατιστικά
· Συστήστε μας
· Top 10

ΚΟΣΜΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ
· ΕΥΡΩΠΗ
· ΑΦΡΙΚΗ
· ΑΣΙΑ
· ΑΜΕΡΙΚΗ
· ΩΚΕΑΝΙΑ

ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
· ΘΡΑΚΗ
· ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΔΥΤΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΗΠΕΙΡΟΣ
· ΘΕΣΣΑΛΙΑ
· ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
· ΕΥΒΟΙΑ
· ΑΤΤΙΚΗ
· ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
· ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
· ΕΠΤΑΝΗΣΑ
· ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ
  ΑΙΓΑΙΟΥ

· ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
· ΚΥΚΛΑΔΕΣ
· ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΑ
· ΚΡΗΤΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Αποτελέσματα
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας

Αριθμός Ψήφων 0

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ONLINE
Υπάρχουν επί του παρόντος 54 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ  29 Νομός Κυκλάδων: Σίκινος. Παραδοσιακή, λιτή και φιλόξενη

ΚΥΚΛΑΔΕΣΗ Σίκινος είναι ιδανικό νησί για ήσυχες διακοπές ανάμεσα σε ζεστούς ανθρώπους, με περιπάτους στους λόφους και κολύμπι σε καθαρά νερά. Η Σίκινος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας ακόμη ζωντανή την παράδοση. Το πράσινο είναι λιγοστό. Τα σπίτια είναι ασβεστωμένα για να δίνουν εκείνο το κατάλευκο χρώμα.

Γνωριμία 

Η Χώρα της Σικίνου, από τις ωραιότερες των Κυκλάδων

Η Σίκινος είναι από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό όμως σε τίποτα δεν μειώνει το ενδιαφέρον του νησιού και προπαντός την μοναδική του γραφικότητα. Βρίσκεται στα νότια του συμπλέγματός των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Ιο και στην Φολέγανδρο. Με έκταση μόλις 41τμ χλμ και μόνιμο πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 300 κατοίκους είναι ένα από τα μικρότερα και πιο αραιοκατοικημένα νησιά των Κυκλάδων. 

Το σχήμα του νησιού είναι μακρόστενο. Η νοτιοανατολική πλευρά του είναι ομαλή ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα υπάρχει ένας απότομος γκρεμός 300 περίπου μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Το ψηλότερο βουνό του νησιού είναι ο Τρούλος (552 μ.) που βρίσκεται στη μέση του νησιού. Το έδαφος της Σικίνου είναι πετρώδες και σε ένα τμήμα του καλύπτεται από ελαιόδεντρα στα οποία οφείλεται και το εκλεκτό ελαιόλαδο του νησιού. Στα εξαιρετικής ποιότητας άλλωστε προϊόντα του νησιού συγκαταλέγεται και το θυμαρίσιο μέλι.

Στο νησί υπάρχουν 2 οικισμοί, το Χωριό και το Κάστρο (Χώρα) μια από τις ωραιότερες "Χώρες" των Κυκλάδων, και σίγουρα η πιο ήσυχη και η Αλοπρόνοια ή Ανω Πρόνοια που είναι το λιμάνι του νησιού και ο μοναδικός παραθεριστικός οικισμός. 

Ιστορία

Η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν Οινόη, εξαιτίας της εκτεταμένης αμπελοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν οι γυναίκες της Λήμνου επαναστάτησαν και έσφαξάν όλους τους άνδρες του νησιού, η κόρη του βασιλιά Θόαντα Υψιπύλη, για να σώσει τον πατέρα της, τον έβαλε σε ένα πιθάρι που το έριξε στη θάλασσα. Το πιθάρι αυτό παρασύρθηκε από τα κύματα κι έφτασε στις ακτές της Οινόης (Σικίνου), όπου μερικοί ψαράδες έσωσαν τον Θόαντα. Από την ένωση του Θόαντα με μια ναϊάδα γεννήθηκε ο Σίκινος κι από αυτόν πήρε το όνόμα του το νησί. 

Από τα ευρήματα των ανασκαφών φαίνεται πως ήταν κατοικημένη στη Μυκηναϊκή Εποχή. Το νησί, στο οποίο εγκαταστάθηκαν Ίωνες άποικο τον 10ο αι. π.Χ, ακολούθησε την τύχη των άλλων Κυκλάδων. Έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, πέρασε στους Μακεδόνες, τους Πτολεμαίους και υποτάχθηκε στους Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σαν τόπο εξορίας. Περιήλθε στους Βενετούς, λεηλατήθηκε από τον Μπαρμπαρόσα (1537), αργότερα υποτάχθηκε στους Ρώσους για λίγο διάστημα, και κατέληξε στους Τούρκους. Στα 1774 γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες πειρατικές επιδρομές στην ιστορία του, που προκάλεσε μεγάλες συμφορές στους κατοίκους. Η ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα ήρθε το 1829.

Αξιοθέατα

Η Χώρα με την ανόθευτη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια, με αψιδωτά παράθυρα και στενά γραφικά δρομάκια.

Η Χώρα της Σικίνου, από τις ωραιότερες των Κυκλάδων, με τα πέτρινα αρχοντικά και τα στενά γραφικά δρομάκια παρουσιάζει γοητευτική εικόνα. Από τους δύο συνοικισμούς που συγκροτούν τη Χώρα, ο Παλαιότερος είναι το Κάστρο που λέγεται και Σίκινος, ενώ το Χωριό είναι δημιουργία των τελευταίων χρόνων. 

Οι δύο οικισμοί το Χωριό και το Κάστρο είναι χτισμένοι αντικριστά στα βορινά του νησιού πάνω σε δύο πλαγιές και επέχουν μεταξύ τους μερικά μέτρα! Στα όρια των δύο οικισμών είναι χτισμένο το παλιό σχολείο. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να ανηφορίσει στα πλακόστρωτα σοκάκια και να περιηγηθεί στους δύο οικισμούς που στέκουν αγέρωχα πάνω από το Αιγαίο πέλαγος. 

Πρόκειται για πολύ όμορφα χωριά με πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια, με αψιδωτά παράθυρα και στενά γραφικά δρομάκια. Το πράσινο εδώ είναι λιγοστό και το νερό εξασφαλίζεται από στέρνες κι από ένα μικρό υδραγωγείο. Ειδικότερα το Κάστρο φημίζεται για την ανόθευτη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του και την εκκλησία την Παντάνασσας που είναι η μητρόπολη του νησιού.  Ιδρύθηκε στα 1787, έχει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης και θαυμάσιες μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής Σχολής. Η πλατεία της Χώρας με τα καφενεία και τα μαγαζιά αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής του τόπου. Έχει 230 κατοίκους και απέχει 3,5 χλμ. από την Αλοπρόνοια, το λιμάνι. 

Στα βορειοδυτικά του Κάστρου βρίσκεται η γραφική εκκλησία του Αγίου Βασιλείου και των Αγίων Αναργύρων. Ψηλά πάνω από το Κάστρο, στην κορυφή της πλαγίας βλέπουμε τρεις ανεμόμυλους, ένας από τους οποίους αλέθει ακόμη, και λίγο μακρύτερα βρίσκεται ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού, το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που μοιάζει με φρούριο και κάποτε χρησίμευε ως καταφύγιο των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Το μοναστήρι αυτό χτίστηκε το 1690 και εγκαταλείφθηκε στα 1834. Γιορτάζει την Παρασκευή μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Στη μέση του μοναστηριού δεσπόζει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Νοτιοδυτικά της Χώρας βρίσκεται και η Επισκοπή, περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην οποία βρέθηκε εκκλησία σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, με δυο μαρμάρινες κολόνες δωρικού ρυθμού στα αριστερά και δεξιά της εισόδου της. Πρόκειται κατά την επικρατέστερη άποψη για αρχαίο ναό του Πύθιου Απόλλωνα που κατά τους χριστιανικούς χρόνους μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό

Δρόμος 3,5 χλμ. Συνδέει τους δυο βασικούς οικισμούς του νησιού με τον όρμο της ¶νω Πρόνοιας ή Αλοπρόνοιας όπου κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργηθεί παραθεριστικός οικισμός. 

Η Αλοπρόνοια είναι το λιμάνι του νησιού 

Η ¶νω Πρόνοια ή Αλοπρόνοια είναι ένας σχετικά νέος παραθεριστικός οικισμός που αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Εδώ βρίσκεται το λιμάνι του νησιού κι έχει κατασκευαστεί προβλήτα για τα καράβια και μικρό αλιευτικό καταφύγιο για την εξυπηρέτηση των σκαφών. Κοντινές παραλίες είναι ο ¶γιος Γεώργιος, το Διαλισκάρι και ο ¶γιος Παντελεήμων και η μοναδική Μαύρη Σπηλιά. Η Αλοπρόνοια έχει αμμώδη παραλία και αρκετή κίνηση κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Από το τέλος Αυγούστου ως τα Χριστούγεννα κάθε βράδυ, μικροί και μεγάλοι, ψαρεύουν καλαμάρια με το καυτερό, ψεύτικο ψαράκι με αγκίστρια. Είναι κάτι σαν γιορτή. Η Αλοπρόνοια έχει 30 κατοίκους. Ο επισκέπτης μπορεί να μείνει εκεί ή να ανηφορίσει προς το Χωριό και το Κάστρο που απέχουν από το λιμάνι περίπου 3,5 χλμ. 

Το ναόσχημο οικοδόμημα του 3ο αι. π.Χ. Μάλλον πρόκειται για ηρώο.

Από τη Χώρα μπορούμε να επισκεφθούμε την Επισκοπή, όπου σώζονται τα σημαντικότερα δείγματα αρχαίας κατοίκησης στο νησί. Μονοπάτι που αρχίζει από το Δημοτικό Σχολείο της Χώρας οδηγεί στην πλαγιά του βουνού, στη ΒΔ πλευρά του νησιού. Εδώ εγκαταστάθηκαν οι Ίωνες άποικοι και έχτισαν την αρχαία Σίκινο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα λείψανα ενός ναόσχημου οικοδομήματος, που αρχικά θεωρήθηκε ναός του Πύθιου Απόλλωνα, μάλλον όμως πρόκειται για ένα ηρώο που χτίστηκε τον 3ο αι. π.Χ. στην περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου. Στον 5ο αι. μ.Χ. μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και σήμερα είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στα Ν της Επισκοπής, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, όπου και το γραφικό εκκλησάκι, σώζονται ερείπια οικοδομημάτων, τμήματα τείχους, μαρμάρινα γλυπτικά κομμάτια και όστρακα αγγείων. Η φύση είναι άγρια αλλά προσφέρει εξαιρετική θέα.

Ένας ακόμη αρχαίος οικισμός βρισκόταν στη ΒΑ πλευρά του νησιού, κοντά στο ακρωτήριο Μάλτα, το Παλιόκαστρο. 

Στα Β δείτε το μεγαλύτερο από τα σπήλαια που υπάρχουν στο νησί, τη Μαύρη Σπηλιά.

Γύρω Νησιά

Ανάμεσα στη Σίκινο και τη Φολέγανδρο υπάρχουν αρκετές ακατοίκητες βραχονησίδες: οι Καλόγεροι, ο Κάραβος (έχει τη μορφή καραβιού), η Καρδιώτισσα με εκκλησάκι στην κορυφή και τα Αδέλφια Αβαλαδονήσι και ¶γιος Γεώργιος. 

Κολύμπι: 

Οι ακτές είναι βραχώδεις και πολλές φορές απρόσιτες. Στην Αλοπρόνοια, μπροστά στο λιμάνι όμως τα νερά είναι καθαρά και η παραλία αμμουδερή. Οι παραλίες έεχουν όλες νότιο προσανατολισμό. Κάποιες είναι επισκέψιμες διά ξηράς με «ελαφρύ» ποδαρόδρομο, κι άλλες δια θαλάσσης με καϊκάκια που κάνουν αυτό το δρομολόγιο. O Aη Γιάννης, ο Aη Παντελεήμονας, ο Aη Γιώργης, τα Σαντοριναίικα. Ο Mάλτας και η Πέτρα είναι παραλίες με βότσαλο, κυρίως, όπου θα κάνετε δροσιστικές βουτιές σε πεντακάθαρα νερά.

Εκδηλώσεις

Γίνονται τέσσερα μεγάλα πανηγύρια κάθε χρόνο: το Δεκαπενταύγουστο, στις 21 Νοεμβρίου, στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και στη Παντάνασσα (27 Μαρτίου). 

Τι θα φάτε;

Την σπεσιαλιτέ του νησιού σαλάτα με ντόπια κάπαρη, ξινόγαλο, αμπελοφάσουλα και αρνί γεμιστό στο φούρνο. Μέλι, ξινόγαλο και τυρί.

Πώς θα πάτε;

Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά και από τα λιμάνια των Κυκλάδων. Μέσα στο νησί, λεωφορείο εκτελεί δρομολόγια από την ¶νω Πρόνοια για τη Χώρα. ¶λλες διαδρομές γίνονται με τα πόδια ή με τα ζώα. 

Πού θα μείνετε;

Αλοπρόνοια:

Ξενοδοχεία 
ΠΟΡΤΟ ΣΙΚΙΝΟΣ, τηλ, 22860 51220, fax 22860 51247, 2 αστέρων 
ΚΑΜΑΡΕΣ Τηλ. 22860 51281, 22860 51234, fax 22860 51281

Ενοικιαζόμενα δωμάτια
Bραχάμης τηλ. 22860 51076
Πετυχάκη τηλ. 22860 51062
Xρυσοβαλάντη τηλ. 22860 51304
Mαράκης τηλ. 22860 51212
Σαραφόπουλος τηλ. 22860 51135
Mάναλης τηλ. 22860 51236
Bενιέρης τηλ. 22860 51056


Xώρα:
Zαγοραίος τηλ. 22860 51263
Aρσενικού τηλ. 22860 51212
Mαράκης τηλ. 22860 51214
Mαριέτη τηλ. 22860 51253Χρήσιμα τηλέφωνα:

Αγροτικό Ιατρείο: 2286051211
Κοινότητα: 2286051222
Αστυνομικό Τμήμα: 2286051238
Λιμεναρχείο: 2286051238
Πρακτορείο πλοίων 2286051168 
Σχετικοί Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ΚΥΚΛΑΔΕΣ
· Νέα toursi


Πιο δημοφιλής είδηση για ΚΥΚΛΑΔΕΣ:
Σίκινος. Παραδοσιακή, λιτή και φιλόξενη


Article Rating
Average Score: 4.33
Αριθμός Ψήφων: 6


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Sorry, Comments are not available for this article.

Όροι Χρήσης - Προστασία Δεδομένων - Πνευματικά Δικαιώματα
Copyright © 2004 - 2006 by Toursi.gr Design and Development by Valentine floral creations

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds