TOURS INFORMATION - Ταξιδιωτικός και τουριστικός οδηγός

Welcome to Toursi.grWelcome to Toursi.gr
         Αρχική         Προφίλ         Προτάσεις         Κρατήσεις        Διαφήμιση         Επικοινωνία

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
· On-line Κρατήσεις
  Ξενοδοχείων

· On-line Κρατήσεις
  Ταξιδίων

· Ταξιδιωτικές
  Προτάσεις

· Τουριστική
  Γεωγραφία

· Μεσογειακά
  Παραδοσιακά
  Αρχοντικά


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
· Συμβουλές
· Οροι συμμετοχής σε
   οργανωμένα ταξίδια

· Πληροφορίες
   διαβατηρίων


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
· Home
· Δημοσκοπήσεις
· Επικοινωνία
· Διαφήμιση
· Αναζήτηση
· Αρχείο Ταξιδιών
· AvantGo
· Προσθήκη Ιστορίας
· Προφίλ
· Κατάλογος
· Newsletter
· Στατιστικά
· Συστήστε μας
· Top 10

ΚΟΣΜΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ
· ΕΥΡΩΠΗ
· ΑΦΡΙΚΗ
· ΑΣΙΑ
· ΑΜΕΡΙΚΗ
· ΩΚΕΑΝΙΑ

ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
· ΘΡΑΚΗ
· ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΔΥΤΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΗΠΕΙΡΟΣ
· ΘΕΣΣΑΛΙΑ
· ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
· ΕΥΒΟΙΑ
· ΑΤΤΙΚΗ
· ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
· ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
· ΕΠΤΑΝΗΣΑ
· ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ
  ΑΙΓΑΙΟΥ

· ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
· ΚΥΚΛΑΔΕΣ
· ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΑ
· ΚΡΗΤΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Αποτελέσματα
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας

Αριθμός Ψήφων 0

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ONLINE
Υπάρχουν επί του παρόντος 54 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ  52 Νομός Χίου: Πάσχα στη Χίο. Ο Ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο

ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΗ βραδιά της Ανάστασης παίρνει ξεχωριστό νόημα στη Χίο. Το έθιμο του «ρουκετοπόλεμου», παλιό όσο και η ναυτοσύνη στον Βροντάδο, η «μάχη», δηλαδή, με τις φωτεινές ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη μια στην άλλη τις εκκλησιές του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερυθειανής, έχει γίνει τόσο γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα, που πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τη Χίο ως προορισμό των Πασχαλινών διακοπών.

Ο Βροντάδος

O Βροντάδος, παραλιακή κωμόπολη, πατρίδα σπουδαίων ναυτικών 

O Βροντάδος, παραλιακή κωμόπολη κτισμένη μέσα σε ελαιώνες, ανθόκηπους, αμυγδαλιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα, εκτείνεται Βόρεια των Λειβαδίων (Βόρειο προάστιο του Δήμου Χίου) και ανατολικά του όρους «Αίπος». Έχει 4.500 κατοίκους οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, είναι άριστοι ναυτικοί, έμποροι και επιστήμονες. 

Στην επανάσταση του 1821 πρόσφεραν πάμπολλες υπηρεσίες στον Ελληνικό στόλο. Σήμερα οι Βρονταδούσοι εφοπλιστές κατέχουν ακόμη πολλά εμπορικά πλοία, τιμώντας το Χιακό και το Ελληνικό γενικά ναυτικό στο οποίο υπηρετούν εκατοντάδες ναυτικοί από το Βροντάδο και τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Χριστόφορος Κολόμβος επισκέφθηκε το Βρονταδο για να μελετήσει ναυτικούς χάρτες και να αντλήσει πληροφορίες από έμπειρους Βρονταδούσους ναυτικούς που τον βοήθησαν στο μεγάλο ταξίδι της ανακάλυψης της Αμερικής.

Η «Δασκαλόπετρα» ή «Πέτρα του Ομήρου», στην Ομηρούπολη. 

Ο Βροντάδος έχει πολλούς ναούς, από τους οποίους διακρίνονται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, ο Nαός της Παναγίας Ερειθιανής με την περίτεχνη βοτσαλωτή αυλή και ο Nαός του Αγίου Μάρκου. 

Στο Βροντάδο έχει την έδρα του ο Δήμος Ομηρούπολης. Το Δημαρχείο είναι πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, δείγμα του αρχιτεκτονικού εκλεκτικισμού. Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (ΦΟΒ) και η Προοδευτική Εκπολιτιστική Κοινωνική Ένωση Βροντάδου (ΠΕΚΕΒ) αποτελούν πνευματικά κέντρα με πολυδύναμη διάσταση και προσφορά. Και τα δύο διαθέτουν Μουσεία και συλλογές με έργα των Βρονταδούσων λαϊκών ζωγράφων Γλύκα και Κυλαδίτη. Στο ΦΟΒ ανήκει το Φαφάλειο Στάδιο και στην ΠΕΚΕΒ το ανοικτό κολυμβητήριο του Όρμου Λω με την ομώνυμη οργανωμένη πλαζ. O Ορμος Λω, για τα γαλάzια πεντακάθαρα νερά του έχει πάρει την Ευρωπαϊκή διάκριση της γαλάζιας σημαίας. 

Ο Ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο 

Ο ρουκετοπόλεμος, είναι ένα παλιό έθιμο, που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της μαύρης τουρκικής δουλείας, είναι ο ρουκετοπόλεμος. Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι κι εδώ υπάρχουν δύο αντίπαλοι και εν προκειμένω είναι οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής! Οι προετοιμασίες για τον «ρουκετοπόλεμο» αρχίζουν από την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής. Πρωταγωνιστούν οι νέοι, ενώ οι ηλικιωμένοι - απόμαχοι ναυτικοί και άλλοι -δίνουν οδηγίες κι επιβλέπουν στην καλή κατασκευή. Χρειάζεται πολλή δουλειά κι αρκετή τέχνη στη γόμωση της ρουκέτας, που γίνεται απ' ορισμένες ακριβείς αναλογίες νίτρου, θειαφιού, κάρβουνου για να επιτύχει η εκτόξευση. Το μείγμα αυτό μπαίνει μέσα σε χάρτινο κύλινδρο, το λεγόμενο «καλούπι», δένεται με ταινία πάνω στο «ρουκετόξυλο» και στην άκρη του καλουπιού μπαίνει το φιτίλι. Τα όπλα μπορούν πλέον να τοποθετηθούν πάνω στις αυτοσχέδιες ξύλινες βάσεις, τους «ρουκετοσύρτες», από όπου και θα εκτοξευτούν, δημιουργώντας ένα θέαμα μαγικό! 

Τη νύχτα του Πάσχα, από νωρίς ακόμα, σχηματίζονται ομάδες από τις αντίπαλες δυνάμεις, που παίρνουν επίκαιρες θέσεις για το ρουκετοκαυγά. Γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες για τη μεγάλη μάχη στα διάφορα «πυροβολεία», που τους δίνουν ηρωικά ονόματα όπως Περσεύς, Διγενής, Σίφουνας κ.ά. Στις δώδεκα η ώρα τα μεσάνυχτα, την ώρα που οι ιερείς των δύο ενοριών, τελούν την ακολουθία της Αναστάσεως, ο αγώνας κορυφώνεται, παίρνει την πιο έντονη κι εντυπωσιακή μορφή. Οι ρουκέτες σαν πύρινες γλώσσες εκτινάσσονται στο σκοτεινό ουρανό, αφήνοντας πίσω τους χρυσές τροχιές. Οι διασταυρούμενες στο Βρονταδούσικο ουρανό ρουκέτες παρουσιάζουν καταπληκτικό κι ωραιότατο θέαμα.

Συρροή κόσμου παρατηρείται στις αναφερόμενες εκκλησίες, στις ελικοειδείς στροφές της επαρχιακής οδού του Λίπους και στον ¶γιο Μακάριο. Πολλοί επισκέπτες έρχονται απ' όλα τα μέρη του νησιού κι απ' άλλες περιοχές της χώρας να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό πανόραμα, που δε γίνεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Οι επισκέπτες στο Βροντάδο, πρέπει να παρακολουθούν αυτό τον ξεχωριστό πόλεμο από ασφαλή απόσταση

Οι επισκέπτες στο Βροντάδο, αν επιλέξουν να παρακολουθήσουν αυτό τον ξεχωριστό πόλεμο από κοντινή -μόνο να είναι ασφαλής η θέση- απόσταση θα μπορούν να ακούσουν και τους ήχους των ρουκετών την ώρα που σκίζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό και μέχρι να φθάσουν στο στόχο τους.

Η ιστορική διαδρομή του εθίμου δανεισμένη από την εφημερίδα «Φωνή του Βροντάδου» είναι η ακόλουθη: Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Οι Βρονταδούσοι για να συμμετάσχουν κατά εντυπωσιακότερο τρόπο στο χαρμόσυνο εορτασμό του Πάσχα, καθιέρωσαν το φαντασμαγορικό τούτο έθιμο. Οι ρουκέτες αντικατέστησαν τα κανονάκια και τα όπλα «σουρντάδα» παλαιότερων εποχών. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, η γόμωση των κανονακιών γινόταν με μπαρούτη, με ισχυρότατες εκρήξεις. Το 1889 οι Τούρκοι έκαμαν κατάσχεση στα κανονάκια, επειδή φοβόταν μήπως ο εορτασμός του Πάσχα δημιουργήσει προβλήματα γενικότερης εξέγερσης των κατοίκων του νησιού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής προετοιμάζονται πυρετωδώς, μήνες πριν από τη Μεγάλη Νύχτα της Ανάστασης. Μεγάλοι και μικροί, που ασχολούνται με την κατασκευή των ρουκετών, εργάζονται με ταχείς ρυθμούς. Μετά τα Χριστούγεννα και πλησιάζοντας προς το Πάσχα, όλοι έχουμε δει κατάμαυρους από το κάρβουνο νεαρούς να επιστρέφουν στο σπίτι του. 

Όπως σε κάθε μάχη, έτσι και στο ρουκετοπόλεμο, πρέπει να υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Βέβαια είναι δύσκολο στην προκειμένη περίπτωση να τους ξεχωρίσεις. Γιατί όλοι θέλουν να είναι οι θριαμβευτές. Έπειτα δε μπορεί κανείς να μετρήσει εύκολα πόσες ρουκέτες βρήκαν το στόχο τους κι έπεσαν πραγματικά επάνω στις δύο εκκλησίες. Και ποια εκκλησία χτύπησαν οι περισσότερες για να βρεθεί ο νικητής.

Αξίζει να δείτε 

Τη «Δασκαλόπετρα» ή «Πέτρα του Ομήρου», στην Ομηρούπολη. Πρόκειται για τον τόπο όπου ο Όμηρος, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε τα αθάνατα έπη του. 

Το μοναστήρι της Νέας Μονής, το σημαντικότερο Βυζαντινό Μνημείο των Βαλκανίων

Τα πολλά μοναστήρια, τους ναούς και τα εξωκκλήσια που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ομηρούπολης. Τα πλέον γνωστά μοναστήρια είναι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και του Αγίου Στεφάνου στο Βροντάδο, της Νέας Μονής, των Αγίων Πατέρων και του Αγίου Μάρκου στην περιοχή Καρυών. Τα διάσπαρτα σε κάθε χωριό Βυζαντινά Μνημεία κι οι επιβλητικές παλιές πετρόχτιστες εκκλησιές συμβάλλουν στο κατανυκτικό πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο προσκυνητής μπορεί να παρακολουθήσει τις Ακολουθίες σε Μοναστήρια όπως αυτό της Νέας Μονής, το σημαντικότερο Βυζαντινό Μνημείο των Βαλκανίων με τα μοναδικά ψηφιδωτά, που προστατεύεται από την Unesco ή εκείνο του Αγίου Μηνά, όπου καταμαρτυράται η τραγωδία της Σφαγής του 1822.

* Τα Μαστιχοχώρια. Είναι περίπου 20, βρίσκονται στη νότια Χίο και γύρω από αυτά καλλιεργούνται τα περίφημα μαστιχόδεντρα. Τα χωριά δημιουργήθηκαν μετά το 1346. Από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια είναι φυσικά το Πυργί και τα Μεστά, ενώ από τα υπόλοιπα δείτε οπωσδήποτε τους Ολύμπους, τη Βέσσα, τα Αρμόλια, τα Νένητα και τα Πατρικά. 

* Τα περίφημα αρχοντικά του Κάμπου: επιβλητικές επαύλεις της χιώτικης αριστοκρατίας του 19ου και του 20ού αιώνα από κιτρινοκόκκινη θυμιανούσικη πέτρα, με θαυμάσιες μνημειακές αυλόθυρες και εκπληκτικά μπαλκόνια και σκάλες. 


Πού θα μείνετε: 

Τα ξενοδοχεία αναφέρονται ενδεικτικά και λειτουργούν όλο τον χρόνο. 
Στην πόλη: «Greek Castle», τηλ. 22710-44740, «Φαίδρα» τηλ. 22710- 41128, «Χίος Χανδρής» τηλ. 22710-44401, «Διάνα» τηλ. 22710-44180, «Κύμα» τηλ. 22710-44500, «Αργέντικο» (στον Κάμπο) τηλ. 22710-33111. 
Σχετικοί Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
· Νέα toursi


Πιο δημοφιλής είδηση για ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:
Πάσχα στη Χίο. Ο Ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο


Article Rating
Average Score: 4.4
Αριθμός Ψήφων: 5


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Sorry, Comments are not available for this article.

Όροι Χρήσης - Προστασία Δεδομένων - Πνευματικά Δικαιώματα
Copyright © 2004 - 2006 by Toursi.gr Design and Development by Valentine floral creations

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds