TOURS INFORMATION - Ταξιδιωτικός και τουριστικός οδηγός

Welcome to Toursi.grWelcome to Toursi.gr
         Αρχική         Προφίλ         Προτάσεις         Κρατήσεις        Διαφήμιση         Επικοινωνία

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
· On-line Κρατήσεις
  Ξενοδοχείων

· On-line Κρατήσεις
  Ταξιδίων

· Ταξιδιωτικές
  Προτάσεις

· Τουριστική
  Γεωγραφία

· Μεσογειακά
  Παραδοσιακά
  Αρχοντικά


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
· Συμβουλές
· Οροι συμμετοχής σε
   οργανωμένα ταξίδια

· Πληροφορίες
   διαβατηρίων


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
· Home
· Δημοσκοπήσεις
· Επικοινωνία
· Διαφήμιση
· Αναζήτηση
· Αρχείο Ταξιδιών
· AvantGo
· Προσθήκη Ιστορίας
· Προφίλ
· Κατάλογος
· Newsletter
· Στατιστικά
· Συστήστε μας
· Top 10

ΚΟΣΜΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ
· ΕΥΡΩΠΗ
· ΑΦΡΙΚΗ
· ΑΣΙΑ
· ΑΜΕΡΙΚΗ
· ΩΚΕΑΝΙΑ

ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
· ΘΡΑΚΗ
· ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΔΥΤΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΗΠΕΙΡΟΣ
· ΘΕΣΣΑΛΙΑ
· ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
· ΕΥΒΟΙΑ
· ΑΤΤΙΚΗ
· ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
· ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
· ΕΠΤΑΝΗΣΑ
· ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ
  ΑΙΓΑΙΟΥ

· ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
· ΚΥΚΛΑΔΕΣ
· ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΑ
· ΚΡΗΤΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Αποτελέσματα
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας

Αριθμός Ψήφων 0

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ONLINE
Υπάρχουν επί του παρόντος 54 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ  23 Νομός Καστοριάς: Καστοριά. Η αρχόντισσα της λίμνης

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΑρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας, η Καστοριά, με τη γραφική της λίμνη, τις πλούσιες φυσικές ομορφιές, τα πέτρινα σπίτια, τις παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις και την παράδοση στη γουνοποιία, προσφέρεται για μια εξαίρετη απόδραση από την καθημερινότητα των αστικών κέντρων.Καστοριά. Η αρχόντισσα της λίμνης

Η Καστοριά είναι ένας τουριστικός προορισμός παντός εποχής και πολλών ενδιαφερόντων. Η πανάρχαια ιστορία της πόλης είναι ορατή σε κάθε βήμα του επισκέπτη. Η Πίνδος, ο Γράμμος και το Βίτσι που περικλείουν την Καστοριά με τους ορεινούς κατάφυτους όγκους τους και τα γραφικά τους χωριουδάκια αλλά και ο Αλιάκμονας και το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, δίνουν μοναδικές δυνατότητες και απολαύσεις στον ταξιδιώτη.

Το μεγάλο μυστικό της γοητείας της Καστοριάς είναι η αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών. Η αίσθηση αυτή αποτυπώνεται καλύτερα με μια βόλτα με το καραβάκι που κάνει το γύρο της λίμνης.

Η αρχιτεκτονική των σπιτιών της Καστοριάς παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλά πέτρινα αρχοντικά στα οποία αποτυπώνεται η ευμάρεια που γνώρισε η πόλη τους δύο περασμένους αιώνες εξαιτίας κυρίως του εξαγωγικού εμπορίου της γούνας. Τόσο στα αρχοντικά όσο και στις εκκλησιές της πόλης, διατηρείται έντονο το βυζαντινό χρώμα με τις ορθογώνιες πελεκητές πέτρες, τα ξύλινα παράθυρα και τη χρήση κατακόκκινων κεραμιδιών.

Η Παναγία η Γκουμπελίδικη. Μια από τις 76 βυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς

Στην Καστοριά υπάρχουν 76 εκκλησίες - βυζαντινές και μεταβυζαντινές - των οποίων ο αρχιτεκτονικός ρυθμός είναι κυρίως αυτός της τρίκλιτης βασιλικής για τις αρχαιότερες και της μονόκλιτης για τις μεταγενέστερες. Ο επισκέπτης, εκτός από τους περιπάτους γύρω από τη λίμνη μπορεί να περάσει πολλές και γόνιμες - επιμορφωτικά - ώρες στα μουσεία της πόλης που καταγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Καστοριάς.

Η λίμνη

Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς ήταν αυτή που έδωσε ζωή στους κατοίκους της περιοχής εδώ και 7.000 χρόνια.

Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς ήταν αυτή που έδωσε ζωή στους κατοίκους της περιοχής εδώ και 7.000 χρόνια. Στα νερά της εισχωρεί η χερσόνησος της πόλης, στο στενότερο σημείο της οποίας οι Βυζαντινοί είχαν ανοίξει ένα μικρό ισθμό για στρατηγικούς λόγους. Το υψόμετρο της είναι 627 μ. και τα νερά της τα τροφοδοτούν αρκετοί χείμαρροι, με κυριότερο αυτόν του Ξηροποτάμου. Η εξωτερική περιφέρεια της λίμνης είναι περίπου 20 χλμ. και το μεγαλύτερό της βάθος φτάνει τα 8,3 μ. Τη λίμνη περιβάλλουν γραφικά χωριουδάκια - Δισπηλιό, Μαυροχώρι, Πολύκαρπη, Φωτεινή, Μεταμόρφωση και Τοιχίο. Στις ακτές του Δισπηλιού έχει εντοπιστεί ένας σημαντικότατος παραλίμνιος νεολιθικός οικισμός. Στις βόρειες ακτές υπάρχουν πυκνοί καλαμιώνες και παράκτια δάση που φιλοξενούν μια πλούσια και σπάνια φτερωτή πανίδα. Στα νερά της υπάρχουν ποικιλίες νοστιμότατων ψαριών, όπως είναι τα γριβάδια, οι κυπρίνοι, οι πέρκες και οι πεταλούδες που ψαρεύονται είτε με καλάμι είτε με «πεζόβολο» - ένα είδος παραδοσιακών διχτύων.


Η γουνοποιία

Η γουνοποιία είναι μια τέχνη γνωστή στους Καστοριανούς από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια μαζί με άλλες τέχνες όπως η αγιογραφία και η αρχιτεκτονική. Η παραγωγή της γούνας έδωσε στην Καστοριά μια παγκόσμια φήμη που διατηρείται ακόμα και σήμερα, παρά τη συρρίκνωση της αγοράς σε διεθνές επίπεδο. Η τέχνη της γουνοποιίας ήταν το διαβατήριο για την πόλη και τους κατοίκους της στο δρόμο της ευμάρειας και του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τα πολλά εργαστήρια γούνας και άλλων τουριστικών ειδών που κατασκευάζονται με τη χρήση γούνας. Κάθε χρόνο στην Καστοριά πραγματοποιείται μια διεθνής έκθεση γουναρικών με παγκόσμια ακτινοβολία.


Διαδρομές

Στα νερά της λίμνης υπάρχουν ποικιλίες νοστιμότατων ψαριών, τροφή για τους ψαράδες και τα ψαροπούλια.

Εκδρομή στο Βίτσι: Το Βίτσι βρίσκεται στα σύνορα των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, είναι κατάφυτο, πλούσιο σε μικρά ποτάμια και πηγές. Η θέα από το χιονοδρομικό κέντρο είναι η μοναδική, καθώς ο επισκέπτης έχει ορατότητα τόσο προς τις λίμνες των Πρεσπών, όσο και προς τη Βεγορίτιδα. Το κέντρο βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Πολυκέρασου και απέχει 22 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς και διαθέτει όλο τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό. Στο Βίτσι φύεται μια εξαιρετική ποικιλία μανιταριών (Μπολέτους) που μπορεί κανείς να δοκιμάσει σε τοπικές συνταγές στα χωριά Βυσσινιά και Οξυά. 

Εκδρομή στο Γράμμο: Το χωριό Νεστόριο μπορεί να αποτελέσει τη βάση εξορμήσεων προς τα ερειπωμένα χωριά Λιβαδοτόπι, Γιαννοχώρι, Τρίλοφο και Φούσια. Αμέσως μετά ο καλοστρωμένος χωματόδρομος οδηγεί στο δάσος της Μπαρούγκας, με τα αιωνόβια μαυρόπευκα που από το 1985 έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Παρακολουθώντας την κοίτη του Αλιάκμονα ο επισκέπτης φθάνει στο χωριό Γράμουτσας, σε υψόμετρο 1.400 μ. Ο δρόμος καταλήγει στο οροπέδιο της πηγής «Τρακοσάρα». Τα πυκνά δάση της περιοχής, η λίμνη Αρένα και η θέα προς όλη την Πίνδο αποζημιώνουν για την όποια ταλαιπωρία. 

Εκδρομή στο απολιθωμένο δάσος και στα Καστανοχώρια: Με αφετηρία το Αργός Ορεστικό ο επισκέπτης φθάνει στο χωριό Αμμουδάρα, όπου υπάρχουν ιαματικές πηγές. Επόμενη στάση το χωριό Νόστιμο όπου βρίσκεται το μουσείο απολιθωμάτων. Στο χωριό Δαμασκηνιά υπάρχει το μεγαλοπρεπές μνημείο των Μακεδονομάχων. Ο δρόμος, τέλος, οδηγεί στο Καστανόφυτο, το υψηλότερο χωριό των Καστανοχωριών, όπου υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, που ανασυνθέτει τον πολιτισμό και την καθημερινότητα των κατοίκων του περασμένου αιώνα της περιοχής.


Υπάρχουν πολλά πέτρινα αρχοντικά στα οποία αποτυπώνεται η ευμάρια των περασμένων αιώνων

Πώς θα φθάσετε

Η Καστοριά απέχει 555 χημ. από την Αθήνα διαμέσου Κοζάνης και 214 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη διαμέσου Έδεσσας. Επίσης υπάρχει αεροπορική σύνδεση με καθημερινό δρομολόγιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΟΑ Καστοριάς, τηλ. 24670 22275). Πληροφορίες για τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ από Αθήνα τηλ. 210-5152548 και από Θεσσαλονίκη τηλ. 2310 595440. Για την επίσκεψη σε χωριά του νομού, πληροφορίες στο ΚΤΕΛ Καστοριάς, τηλ. 24670 83455.

Πού θα μείνετε 

Στην πόλη της Καστοριάς υπάρχουν αρκετά καπό ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν και σε πολλά χωριά του νομού που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον. Πληροφορίες για όλα αυτά μπορείτε ν' αναζητήσετε στο Γραφείο Τουρισμού, τηλ.: 24670 26777 και 22292 αλλά και στο δήμο, τηλ.: 24670 22312 και 23068.


Τι θα φάτε

Ο ταξιδιώτης στην Καστοριά έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τη Λεγόμενη «Μακεδονίτικη» κουζίνα, όπου πρωτοστατούν οι πίτες, τα κρεατικά και τα όσπρια. Η πικάντικη λαχανοσαλάτα συνοδεύει κάθε γεύμα. Αναζητήστε την περίφημη φασολάδα της Καστοριάς αλλά και την πρασόπιτα, τη γυριστή πίτα (Βατέρνο), τα τηγανιτά πρίκια, τα κοκκινιστά σαλιγκάρια (σάλιαρους), την κότα με άρμια ή με μακάλο (αλεύρι με χυμό τομάτας, σκόρδο και καρυκεύματα στο τηγάνι), τους κεφτέδες με ρύζι, σκορδαλιά με καρύδι, κ.λπ. Στην Καστοριά, επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει λιμνίσια ψάρια, ένα φαγητό που συνηθίζεται στη Μακεδονία. Το γριβάδι στο φούρνο ή μαγειρεμένο σούπα είναι οι πλέον νόστιμες εκδοχές. 
Σχετικοί Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
· Νέα toursi


Πιο δημοφιλής είδηση για ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
Καστοριά. Η αρχόντισσα της λίμνης


Article Rating
Average Score: 4
Αριθμός Ψήφων: 9


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Sorry, Comments are not available for this article.

Όροι Χρήσης - Προστασία Δεδομένων - Πνευματικά Δικαιώματα
Copyright © 2004 - 2006 by Toursi.gr Design and Development by Valentine floral creations

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds