TOURS INFORMATION - Ταξιδιωτικός και τουριστικός οδηγός

Welcome to Toursi.grWelcome to Toursi.gr
         Αρχική         Προφίλ         Προτάσεις         Κρατήσεις        Διαφήμιση         Επικοινωνία

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
· On-line Κρατήσεις
  Ξενοδοχείων

· On-line Κρατήσεις
  Ταξιδίων

· Ταξιδιωτικές
  Προτάσεις

· Τουριστική
  Γεωγραφία

· Μεσογειακά
  Παραδοσιακά
  Αρχοντικά


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
· Συμβουλές
· Οροι συμμετοχής σε
   οργανωμένα ταξίδια

· Πληροφορίες
   διαβατηρίων


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ





ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
· Home
· Δημοσκοπήσεις
· Επικοινωνία
· Διαφήμιση
· Αναζήτηση
· Αρχείο Ταξιδιών
· AvantGo
· Προσθήκη Ιστορίας
· Προφίλ
· Κατάλογος
· Newsletter
· Στατιστικά
· Συστήστε μας
· Top 10

ΚΟΣΜΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ
· ΕΥΡΩΠΗ
· ΑΦΡΙΚΗ
· ΑΣΙΑ
· ΑΜΕΡΙΚΗ
· ΩΚΕΑΝΙΑ

ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
· ΘΡΑΚΗ
· ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΔΥΤΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΗΠΕΙΡΟΣ
· ΘΕΣΣΑΛΙΑ
· ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
· ΕΥΒΟΙΑ
· ΑΤΤΙΚΗ
· ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
· ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
· ΕΠΤΑΝΗΣΑ
· ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ
  ΑΙΓΑΙΟΥ

· ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
· ΚΥΚΛΑΔΕΣ
· ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΑ
· ΚΡΗΤΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ





Αποτελέσματα
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας

Αριθμός Ψήφων 0

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ONLINE
Υπάρχουν επί του παρόντος 54 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



  30 Νομός Λάρισας: Αμπελάκια. Απόδραση στο παραμύθι

ΘΕΣΣΑΛΙΑΧτισμένα στις δυτικές παρειές του Κίσαβου, τα Αμπελάκια έχουν ταυτιστεί με τη γέννηση της συνεταιριστικής ιδέας και είναι δεμένα με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό του 18ου αιώνα. Σήμερα, γητεύουν τους επισκέπτες τους με φυσικές τους ομορφιές, τα μοναδικά τους αρχοντικά και τα παραδοσιακά τους προϊόντα.


Αμπελάκια. Κόσμημα μοναδικό, στις δασωμένες δυτικές παρειές του Κίσαβου

Η ιστορία των Αμπελακίων μοιάζει με παραμύθι. Κόσμημα μοναδικό, στις δασωμένες δυτικές παρειές του Κίσαβου, με το φωτοστέφανο της «Κοινής Συντροφίας» -του πρώτου συνεταιρισμού ανά τον κόσμο- αναζητούν σήμερα τον ομφάλιο λώρο της ανάπτυξης, μέσα από τον αγροτουρισμό και της προβολής των παραδοσιακών τους προϊόντων.

Ο 18ος αιώνας θα σταθεί ο «χρυσούς αιών», για τα Αμπελάκια. Το προοδευτικό πνεύμα, αλλά και η εργατικότητα των κατοίκων τους, συνετέλεσαν στο να διατηρήσουν μία προωθημένη μορφή δημοκρατικής αυτοδιοίκησης, μέσα στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Από την άλλη πλευρά η λειτουργία της «Κοινής Συντροφίας», τους έδωσε τη δυνατότητα ν' απογειωθούν -για τα δεδομένα  της εποχής- πολιτιστικά και οικονομικά. 

Το 1797, τα βαμμένα -από τη χρωστική ουσία του φυτού ριζάρι- νήματα των Αμπελακιωτών βρίσκονται ήδη στην αγορά της Βιέννης. Η επαφή τους με το αναδυόμενο πνεύμα της ύστερης ευρωπαϊκής αναγέννησης συμβάλλει στην εισροή πολιτιστικών στοιχείων, που φαίνονται σήμερα στα διακοσμητικά στοιχεία των αρχοντικών, στο κτίσμα της Μανιαρείου σχολής, στο «Ελληνομουσείο» και φυσικά στα γραπτά των μεγάλων δασκάλων που θήτευσαν εκεί, όπως ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Κωνσταντίνος Κούμας. 

Η «χρυσή εποχή», για τα Αμπελάκια, τελειώνει με τη διάλυση του συνεταιρισμού, τον 19ο αιώνα. Η τεχνολογική επανάσταση της Δύσης και η μηχανοποίηση της νηματουργικής παραγωγής, κλόνισε συθέμελα τη χειρωνακτική βιοτεχνική παραγωγή των Αμπελακίων. Η Κατοχή και η φυλλοξήρα του 1956 θα βάλουν τέρμα στους κατηφορικούς αμπελώνες και πολλοί Αμπελακιώτες θα μετοικήσουν στη Λάρισα και στο Βόλο, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη στις βιομηχανικές ζώνες των περιοχών αυτών.

Οι εναπομείναντες «παλεύουν» με τα αυτοφυή καστανοπερίβολα (κασταναριά), που βρίσκονται σε μικρές χωμάτινες χαράδρες, κοντά οίο χωριό, με τα λιγοστά αμπέλια και πάνω απ' όλα με τον τουρισμό, που ευνοείται από ίο εξαίσιο φυσικό περιβάλλον του Κίσαβου, αλλά και από τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, που λειτουργούν πλέον ως μουσειακοί χώροι.


Τα αρχοντικά

Το αρχοντικό του Γ. Μαύρου (Σβαρτς) δεσπόζει στο έμπα του χωριού

Το αρχοντικό του Γ. Μαύρου (Σβαρτς) δεσπόζει στο έμπα του χωριού και αποτελεί την καλύτερη εκδοχή αναπαλαίωσης αρχοντικού, που έχει γίνει στα Αμπελάκια. Η αρχιτεκτονική του υποτάσσει το ξύλο, την πέτρα και το κεραμίδι σε όγκους συμμετρικούς, που εκμεταλλεύονται το χώρο και αναδεικνύουν τις αισθητικές αξίες της Ευρώπης του 18ου αιώνα. Η εσωτερική επένδυση του αρχοντικού είναι ξύλινη και ζωγραφισμένη με φυτικά χρώματα, που μέχρι και σήμερα διατηρούν τη φωτεινότητα τους. Τα διακοσμητικά μοτίβα και οι τοιχογραφίες, έργα λαϊκών ζωγράφων, δεν αρκούνται μόνο στην επίπεδη επιφάνεια των τοίχων και των ταβανιών, αλλά συμπληρώνονται και από ξύλινα ανάγλυφα.

Το «Κόκκινο της ανατολής»

Μ' αυτό tο όνομα ήταν γνωστό στην Ευρώπη τα κόκκινα βαμβακερά νήματα των Αμπελακίων. Το μυστικό της βαφής το είχαν στα χέρια τους οι βαφιάδες των 24 κιρχανάδων (εργαστήρια) της κοινότητας, που για ν' αποφύγουν τον ανταγωνισμό ενώθηκαν σε μία «Κοινή Συντροφία». Σύντομα ενώθηκαν μαζί τους οι «Συντροφίες» των κτηματιών, των κεφαλαιούχων (εμπόρων) και των μαστόρων (τεχνίτες). Το ριζάρι, το φυτό που τους προμήθευε την κόκκινη χρωστική ουσία φύτρωνε ελεύθερα στις χαράδρες του Κίσαβου. Το μάζευαν οι γυναίκες και το άλεθαν σε χειροκίνητους ή αλογοκίνητους μύλους. Στη συνέχεια, το επεξεργάζονταν στα εργαστήρια και τέλος οι γυναίκες το έκαναν νήμα με τ' αδράχτια τους.

Ο γυναικείος συνεταιρισμός

Ο γυναικείος συνεταιρισμός, στα Αμπελάκια, ιδρύθηκε το 1985. Σήμερα έχει 17 μέλη και έχει προσαρμόσει τις προσπάθειες του στα προγράμματα αγροτοτουρισμού -νοικιάζοντας δωμάτια και προσφέροντας σπιτική φιλοξενία αλλά και παραδοσιακό φαγητό στους επισκέπτες. Παράλληλα, οι γυναίκες του συνεταιρισμού ασχολούνται με την παρασκευή γλυκών του κουταλιού και με λικέρ, που έχουν ως βάση το τσίπουρο και τα άγρια φρούτα της περιοχής.

Πώς θα φθάσετε

Αμπελάκια. Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εσωτερικός διάκοσμος

Η πρόσβαση στα Αμπελάκια γίνεται οδικώς από τη Λάρισα, μέσω του ΚΤΕΛ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα : -ΚΤΕΛ Αθηνών για Λάρισα : 210 8317109, -ΚΤΕΛ Λάρισας : 2410 537737. Επίσης, με τρένο του ΟΣΕ (πληρ. Τηλ. : 210 5997777). Η περιήγηση στο χωριό είναι μια υπέροχη βόλτα, που εάν συνοδευτεί με τις πληροφορίες, για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του, δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη για μια επιστροφή στα τεκταινόμενα του 18ου αιώνα, στην περιοχή. Μία βόλτα, επίσης, στο δασωμένο Κίσαβο και στο δάσος με τις καρυδιές -με νοικιασμένα μουλάρια με συνοδό ή πεζοπορώντας- θα προσφέρει στον ταξιδιώτη μοναδικές εικόνες και εντυπώσεις.

Πού θα μείνετε

Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός διατηρεί ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέσα στα γραφικά σπιτάκια της κοινότητας, με τις κεραμιδένιες σκεπές και τους λουλουδιασμένους κήπους. Για να κλείσετε δωμάτια επικοινωνήστε με το τηλέφωνο της προέδρου του Συνεταιρισμού, κ. Βασιλικής Δερβένη 24950
93362 και της αντιπροέδρου, κ. Ελένης Ζιαβλιάκη 24950 92487. Δωμάτια, επίσης, μπορείτε να εξασφαλίσετε και από τα γραφεία της κοινότητας Αμπελακίων τηλ. : 24950 93349.

Τι θα φάτε

Αξίζει να δοκιμάσετε τα αρωματισμένα τσίπουρα, τα λικέρ και τα γλυκά του κουταλιού, που αποτελούν-συνθέτουν το «αμπελακιώτικο» κέρασμα.
Πρόκειται για παραδοσιακά σκευάσματα. Σ' ένα μπουκάλι βάζουν ένα κιλό τσίπουρο και προσθέτουν 2 κλωνάρια μέντα βουνού, 10 κομμάτια γαρίφαλο, μία φλούδα κανέλα, 2 κλωνάρια αγροσέτιφο (βότανο με άσπρο άνθος), 10 σπυριά μαστίχα, 2 κουτάλια σούπας ζάχαρη και ένα μοσχοκάρυδο. Αφήνουν το μπουκάλι στον ήλιο, για περίπου ένα μήνα, αναταράσσοντας το περιεχόμενο του κάθε 2-3 ημέρες. Μετά το σουρώνουν και το «μυρωδάτο τσίπουρο» είναι έτοιμο. 

Τέτοια λικέρ φτιάχνουν και από τσάμπουρνα (βατόμουρα), αλλά και κράνα. Το γλυκό καρυδάκι, επίσης, είναι μοναδικό στην περιοχή. Τα λικέρ αυτά πωλούνται στο μαγαζί του συνεταιρισμού, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού μέσα σε κομψά -έγχρωμα, πολλές φορές- μπουκαλάκια. Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να ζητήσει από τις γυναίκες του συνεταιρισμού να του μαγειρέψουν Σαρμάδες από γίδινο κιμά και αμπελόφυλλα ή γίδα γιουβέτσι -δύο φαγητά, που προσφέρονται συνήθως στις τοπικές γιορτές. Κατά τ' άλλα, στις παραδοσιακές ταβέρνες -στην πλατεία του χωριού- μπορεί ν' αναζητήσει ψητά κρέατα, ντόπιο λευκό τυρί και ένα εξαιρετικό τοπικό κοκκινέλι.



 
Σχετικοί Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ΘΕΣΣΑΛΙΑ
· Νέα toursi


Πιο δημοφιλής είδηση για ΘΕΣΣΑΛΙΑ:
Αμπελάκια. Απόδραση στο παραμύθι


Article Rating
Average Score: 4
Αριθμός Ψήφων: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Sorry, Comments are not available for this article.





Όροι Χρήσης - Προστασία Δεδομένων - Πνευματικά Δικαιώματα
Copyright © 2004 - 2006 by Toursi.gr Design and Development by Valentine floral creations

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds