TOURS INFORMATION - Ταξιδιωτικός και τουριστικός οδηγός

Welcome to Toursi.grWelcome to Toursi.gr
         Αρχική         Προφίλ         Προτάσεις         Κρατήσεις        Διαφήμιση         Επικοινωνία

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
· On-line Κρατήσεις
  Ξενοδοχείων

· On-line Κρατήσεις
  Ταξιδίων

· Ταξιδιωτικές
  Προτάσεις

· Τουριστική
  Γεωγραφία

· Μεσογειακά
  Παραδοσιακά
  Αρχοντικά


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
· Συμβουλές
· Οροι συμμετοχής σε
   οργανωμένα ταξίδια

· Πληροφορίες
   διαβατηρίων


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
· Home
· Δημοσκοπήσεις
· Επικοινωνία
· Διαφήμιση
· Αναζήτηση
· Αρχείο Ταξιδιών
· AvantGo
· Προσθήκη Ιστορίας
· Προφίλ
· Κατάλογος
· Newsletter
· Στατιστικά
· Συστήστε μας
· Top 10

ΚΟΣΜΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ
· ΕΥΡΩΠΗ
· ΑΦΡΙΚΗ
· ΑΣΙΑ
· ΑΜΕΡΙΚΗ
· ΩΚΕΑΝΙΑ

ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
· ΘΡΑΚΗ
· ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΔΥΤΙΚΗ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

· ΗΠΕΙΡΟΣ
· ΘΕΣΣΑΛΙΑ
· ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
· ΕΥΒΟΙΑ
· ΑΤΤΙΚΗ
· ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
· ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
· ΕΠΤΑΝΗΣΑ
· ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ
  ΑΙΓΑΙΟΥ

· ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
· ΚΥΚΛΑΔΕΣ
· ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΑ
· ΚΡΗΤΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Αποτελέσματα
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας

Αριθμός Ψήφων 0

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ONLINE
Υπάρχουν επί του παρόντος 54 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ  32 Νομός Λακωνίας: Μονεμβασιά. Η κουκλίστικη καστροπολιτεία

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑυτός ο βράχος, που ορθώνεται 350 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στην ανατολική ακτή της Λακωνίας, αναδύθηκε από τους αφρούς το 375 π.Χ., κατά τους τρομερούς σεισμούς που συντάραξαν την Πελοπόννησο. Ως «άκρα Μίνωα» την αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας στα Λακωνικά του. Πιθανώς εκεί να ήταν ναύσταθμος των Μινωιτών, που ταξίδευαν μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.

Ο βράχος της Μονεμβασιάς ορθώνεται 350 μέτρα πάνω από τη θάλασσα

Κατά την επιδρομή των Αβάρων, το 558 μ.Χ., πολλοί Λάκωνες κατέφυγαν στην κορυφή του βράχου. Οχι μακριά από εκεί, βρίσκονται τα ερείπια της Επιδαύρου Λιμηράς, μιας φτωχικής πόλης που ποτέ δεν άνθησε. Σταδιακά, και με τη φροντίδα των Βυζαντινών (πρώτος ο στρατηγός Βέλισάριος του Ιουστινιανού είδε τη στρατιωτική του αξία), ο βράχος οχυρώθηκε με ισχυρά τείχη, ενώ πηγάδια που ανοίχθηκαν εξασφάλιζαν την ύδρευση της μικρής εμπορικής πολιτείας. Οι δύο κόλποι, που σχηματίζονταν ένθεν και ένθεν του λαιμού, εξασφάλιζαν καλό αραξοβόλι, αναλόγως του καιρού, για πολλά πλοία.

Στο λαιμό που συνδέει την ακτή με το βράχο, υπήρχε οχυρωματικός πύργος με κινητή γέφυρα, η «μόνη έμβαση» προς την πόλη, στην οποία χρωστά τ' όνομα της. Η πόλη αναπτύχθηκε σε δύο επίπεδα: τη διπλά οχυρωμένη Ανω Πόλη με τα αρχοντικά και τις μεγάλες εκκλησίες και τη σαφώς φτωχότερη Κάτω Πόλη, που τα τείχη της βρέχονταν από τα κύματα του Μυρτώου.

Αυτός ο ασφυκτικός εγκλεισμοί μέσα στα τείχη ίσως ευνόησε την επιδημία της χολέρας, που πρωτοεμφανίστηκε εδώ για να ερημώσει, όπως γράφει ο βυζαντινός Θεοφάνης, ολόκληρη τη Βυζαντινή αυτοκρατορία (746-748 μ.Χ.}. Ισως πάλι, να ευθυνόταν η εμπορική επικοινωνία με την Καλαβρία και τη Σικελία, διότι ήδη ήταν εμπορική και κουρσάρικη πόλη. Γι' αυτό θα ονομαστεί «Γιβραλτάρ της Ανατολής» και θα τη διεκδικήσουν Νορμανδοί, Φράγκοι, Καταλανοί, Μαλτέζοι, Τούρκοι, Βενετοί, στρατεύματα του πάπα, αλλά και επίδοξοι πειρατές.

Ο βράχος που επέβλεπε το Μυρτώο και τις θαλάσσιες επικοινωνίες με τους Αγίους Τόπους, και πλούτιζε από το εμπόριο υφαντών και της περίφημης «μαλβάζιας» (του τοπικού γλυκού κόκκινου κρασιού), δέχτηκε το 1147 την επίθεση των Νορμανδών.

Το 1249, ύστερα από τριετή πολιορκία, τον κυρίευσε ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος. Το Χρονικό του Μωρέως αναφέρει ότι οι πολιορκούμενοι έφτασαν στον κανιβαλισμό: «εφάγασι και ποντικούς, ομοίως και κατσία (γατιά), το τι να 'φαν ουκ είχασι ειμή μόνο τα κορμιά τους».

Μόνο λίγες εβδομάδες το χρόνο τα πέτρινα δρομάκια της μικρής καστροπολιτείας θα τα βρείτε ταυτόχρονα άδεια και ηλιόλουστα. Και γι' αυτό πανέμορφα!

Το 1263 ο Βιλεαρδουίνος την επέστρεψε στο Βυζάντιο (μαζί με τα κάστρα της Μάνης και του Μιστρά), όταν αιχμαλωτίστηκε στη μάχη της Πελαγονίας. Το 1460 θα παραδοθεί στον πάπα, μετά στους Βενετούς και το 1540 στους Οθωμανούς, οι οποίοι την αποκαλούσαν «Μενεξέ Καλεσί», δηλαδή «κάστρο των μενεξέδων», μια μνήμη που σώζεται στο γνωστό τραγούδι «λουλούδι της Μονεμβασιάς και κάστρο της Λαμίας, παλαμίδι τ' Αναπλιού».

Η παράδοση στους Τούρκους οδήγησε πολλούς Μονεμβασιώτες στην εξορία, όπου πολεμούσαν για λογαριασμό των Βενετσιάνων: ήταν οι γνωστοί περιπλανώμενοι «stradiotti» ή στρατιώτες, οι πολεμιστές που περπατούσαν στους δρόμους (τις «στράτες»), προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όπου χρειάζονταν. Οι κουρσάρικες επιδρομές, που έπληξαν τη Μονεμβασιά κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, αποτέλεσαν μεγάλη αιμορραγία για την κοινότητα.

Το 1690 η Μονεμβασιά ανά καταλήφθηκε από τους Βενετούς, για να επανέλθει στα χέρια των Οθωμανών το 1715. Πριν από την επανάσταση του 1821, στην Κάτω Πόλη υπήρχαν 500 σπίτια και μόλις 50 στην Επάνω. Πολιορκήθηκε από 2.000 Λάκωνες και Κυνουρείς το Μάρτιο του 1821, με την υποστήριξη σπετσιώτικων πλοίων. Οι Τούρκοι με τους λιγοστούς Ελληνες -όλοι 4.000- είχαν περιοριστεί στο επάνω οχυρωμένο τμήμα του Κάστρου και ύστερα από αφάνταστες στερήσεις, παραδόθηκαν στις 23 Ιουλίου.

Μακρά, και ίσως κουραστική, η αναφορά στο πλούσιο παρελθόν της Μονεμβασιάς, είναι απαραίτητη για να συνειδητοποιήσουμε το βάρος της ιστορίας, των παθών, του αίματος και της απληστίας που φώλιασαν σε τούτα τα λίγα στρέμματα γης, την τωρινή κουκλίστικη καστροπολιτεία των 900 κατοίκων. Η είσοδος στο κάστρο της Κάτω Πόλης γίνεται από την πύλη με τα βενετσιάνικα οικόσημα και τα σημάδια από τις κανονιές των πολιορκητών. Η είσοδος δεν είναι σε ευθεία γραμμή, διότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τους επιτιθέμενους. Οπως σε όλα τα μεσαιωνικά κάστρα, ο επισκέπτης πρέπει να βαδίσει σε ζιγκ ζαγκ. Κολλητά στην πύλη, θα δείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Ρίτσος, πάνω από την υπέροχη θάλασσα. Ο περίπα-τθ5 στον κεντρικό δρόμο της Κάτω Πόλης είναι μοναδική εμπειρία που πρέπει να την απολαύσετε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Τα σπίτια δημιουργούν αψίδες, τα μπαλκόνια πατούν πάνω στις επάλξεις για να αντικρίσουν τη θάλασσα, προς τα νοτιοανατολικά.

Τα σπίτια στεφανωμένα με τις υπέροχες κεραμιδένιες στέγες τους

Πριν από 20 χρόνια, πολλά από τα σπίτια της Κάτω Πόλης, ιδιαίτερα προς το βάθος του οικισμού, βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Ευτυχώς, πέρασαν σε μερακλίδικα (αν και όχι πάντα ελληνικά) χέρια, που ξανάστησαν τους τοίχους τους, τα ξαναστεφάνωσαν με τις υπέροχες κεραμιδένιες στέγες τους και τα εξόπλισαν με ό,τι πιο σύγχρονο. Σ' αυτό βοήθησε και η πολιτεία, που αποκατέστησε τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού, διευκολύνοντας έτσι την ανάσταση του χωριού. Πολλά κτίσματα έχουν γίνει καταστήματα ή ξενώνες, τονώνοντας ίσως υπερβολικά την τουριστική φυσιογνωμία του χωριού. Η Μονεμβασιά, που επέζησε από τόσες πολιορκίες, θα πέθαινε από την παρακμή, αν δεν παραδινόταν στο μεγάλο κατακτητή, τον τουρισμό. Ο οποίος όμως τη σεβάστηκε και δεν την εξανδραπόδισε.

Ανάμεσα στα λιθόστρωτα σοκάκια, τις καμάρες και τα πέτρινα σπίτια, η Μονεμβασιά έχει πολλά μυστικά ακόμη! Και πολύ ανήφορο! Η Πάνω Πόλη είναι ερειπωμένη πια, το ανηφορικό λιθόστρωτο, επί 15-20 λεπτά, σας περνά από καμάρες και στοές, αποθήκες και στρατώνες, που μαρτυρούν τον πλούτο αλλά και την επινοητικότητα των ντόπιων! Οι κτιστές δεξαμενές εξασφάλιζαν ύδρευση σε περιόδους πολιορκίας ή λειψυδρίας. Αριστερά, λίγο πάνω από την τάπια, στο ερειπωμένο πελώριο μέγαρο του βενετού Σεβαστιανού Ρενιέρη, χτισμένο γύρω στο 1511, φαίνεται ακόμη το οικόσημο πάνω από την κεντρική είσοδο.

40 περίπου βυζαντινές εκκλησίες υπάρχουν στη Μονεμβασιά

Από τις 40 περίπου βυζαντινές εκκλησίες της Μονεμβασιάς, ξεχωρίζει η Αγία Σοφία, στο πιο απόκρημνο βορινό σημείο του βράχου, χτισμένη από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β' μεταξύ του 1287 και του 1328. Από εκεί έχετε πανοραμική θέα στη θάλασσα, που με καλή ορατότητα σας επιτρέπει να δείτε μέχρι και τα βουνά της Κρήτης! Δεν είναι απλώς το τοπίο που σε κάνει να μένεις με τις ώρες εδώ πάνω, αλλά και η βαριά ιστορία του τόπου!

Στην Κάτω Τάπια, δίπλα στο κανόνι και στον Αγιο Πέτρο, παλιό τζαμί κι ακόμη παλιότερα εκκλησία, που χτίστηκε το 10ο αιώνα και σήμερα είναι μουσείο μαρμάρινων ευρημάτων, βρίσκεται ο Ελκόμενος, η μεγαλύτερη μητροπολιτική εκκλησία του 12ου αιώνα. 

Επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε το 17ο αι. Ονομάζεται έτσι από την εικόνα του Χριστού (ελκομένου επί του σταυρού) που αφαιρέθηκε από τον Ισαάκιο Αγγελο και στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το αντίγραφο που την αντικατέστησε το 14ο αι. εκλάπη το 1979. Δίπλα, το Πορτέλο, μικρή ιστορική πύλη, οδηγεί στη θάλασσα.

Η Νέα Μονεμβασιά, χτισμένη στη λακωνική ακτή, είναι μια τυπική τουριστική κωμόπολη. Κοντά, η παραλία Ξιφιάς προσφέρεται για μπάνιο από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο. Ωστόσο η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείτε τη τη Μονεμβασιά είναι η αντίστροφη (από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη). Πρέπει όμως να της αφιερώσετε αρκετές ημέρες. Μόνον έτσι θα απολαύσετε το τοπίο, θα ηρεμήσετε στη γαλήνια θέα και θα έρθετε σε επαφή με τους ντόπιους, οι οποίοι είναι πραγματικά πολυάσχολοι καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς τουριστικής περιόδου.

Πού θα μείνετε

Στη Μονεμβασιά, μέσα και έξω από το Κάστρο, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εντελώς ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα για να κάνετε την αρχή στη δική σας έρευνα.
•ΑΝΩ ΜΑΛΒΑΖΙΑ
•ΜΑΛΒΑΖΙΑ & ΜΑΛΒΑΖΙΑ ΙΙ: 61323
• ΚΕΛΙΑ: 61520
• ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ: 61254
•ΛΑΖΑΡΕΤΟ: 61991
•ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ: 6944701319

Πως θα πάτε

Με πλοίο: Με ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό, το ταξίδι στη Μονεμβασιά είναι μια υπέροχη περιπέτεια. Η διαδρομή από Σαρωνικό θα σας περάσει από Σπέτσες, το γραφικό Κυπαρίσσι και το λιμάνι του Γέρακα, στο βάθος του υπέροχου κόλπου. Για ελλιμενισμό, συμβουλευτείτε το λιμεναρχείο.
Με αυτοκίνητο: Απέχει 95 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Ο δρόμος είναι στενός και έχει στροφές. Αν δεν διαθέτετε όχημα, θα μεταβείτε στη Σπάρτη και από εκεί θα πάρετε το τοπικό ΚΤΕΛ.

Μουσεία

• Αρχαιολογική Συλλογή (πλατεία Ελκομένου Χριστού) στον Αγιο Πέτρο, τηλ. 61403. Εκτίθενται οικόσημα, γλυπτά, ένα μαρμάρινο τέμπλο εκκλησίας, παλιά κεραμικά και οικιακά σκεύη καθημερινής χρήσης που έχουν συγκεντρωθεί από τους ντόπιους.

Γιορτές και πανηγύρια

• Κάθε Μάιο (ανάλογα μετά Σαββατοκύριακα] γίνονται εκδηλώσεις εις μνήμη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
• Ολο το καλοκαίρι γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Μετά το Πάσχα, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Θωμά, γιορτάζει η Παναγία η Χρυσαφίτισσα.
• Πολλές γιορτές και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών γίνονται και στις γύρω κωμοπόλεις, όλο το καλοκαίρι.

Εκδρομές

• Σύντομο διάλειμμα στους ρεμβασμούς μπορεί να είναι μια εκδρομή στην Ελαφόνησο του Λακωνικού κόλπου. Σε απόσταση 40 περίπου χλμ. από τη Μονεμβασιά βρίσκονται τα Βιγλάφια, απ' όπου φεύγουν καραβάκια για το νησάκι με τις υπέροχες αμμουδιές και τα γαλανά νερά.
• Περίπου στα 100 χλμ. βρίσκεται ο Μιστράς, πάνω από την πεδιάδα της Σπάρτης. Επισκεφθείτε την ερειπωμένη καστροπολιτεία, που η μοίρα της συνταυτίστηκε με της Μονεμβασιάς. Σταματήστε και στη σημερινή Σπάρτη.
• Αν έχετε χρόνο και δικό σας όχημα, οφείλετε να προχωρήσετε βαθιά στη Μάνη, φθάνοντας μέχρι το Ταίναρο, θαυμάστε τους πύργους των οπλαρχηγών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

• Κωδικός κλήσης 27320. Αστυνομία 61210. Δημαρχείο 61222. Λιμεναρχείο 61266.  Αγροτικό Ιατρείο 61204 και Φαρμακείο 61444. 
Σχετικοί Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
· Νέα toursi


Πιο δημοφιλής είδηση για ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:
Μονεμβασιά. Η κουκλίστικη καστροπολιτεία


Article Rating
Average Score: 4.62
Αριθμός Ψήφων: 8


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Sorry, Comments are not available for this article.

Όροι Χρήσης - Προστασία Δεδομένων - Πνευματικά Δικαιώματα
Copyright © 2004 - 2006 by Toursi.gr Design and Development by Valentine floral creations

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds